Gör din egna Pumpalykta

Skär ett lock

Ju vassare kniv, desto enklare. Det här momentet passar därför bäst de vuxna i sällskapet.

Skär bort ett lock från pumpans ovansida, med en diameter på ca 15cm så det är lätt att gräva i den och stoppa ner ljus.

 

Töm pumpan

Gröp ur fruktköttet med en sked. Spara ett ca 3 cm tjockt skal.

 

Rita

Rita mönstret du vill skära ut på pumpan. Här får gärna små kreatörer vara med och sätta sin prägel på pumpan.

 

Skär ut mönstret

Nu ska vassa kniven fram igen, gärna en nätt kniv… och därmed ska alla små fingrar ur vägen igen. Skär ut ögon, näsa och mun. Gör först en skåra med kniven runt det som ska skäras ut, tryck sedan hårt inåt så att ansiktsdelarna ramlar in i pumpan. Den konstnärliga kan skära ytliga detaljer som lyser svagare igenom – genom att skrapa bort på ytan, utan att göra hål rätt igenom.

 

3 saker att tänka på!

 

Ställ utomhus, helst

Halloweenpumpor passar bäst att ställa utomhus, då det svala vädret förlänger pumpans hållbarhet. Inomhus kan du använda pumpan i några dagar, ganska snart har den sett sina bästa dagar.

Försiktigt med tända ljus

Tända ljus är mysigt, men även en pumpa kan börja brinna. Håll uppsikt, ha inte locket på och se till att värmeljuset står stadigt på pumpans botten. Ta tillfället i akt att se över att batterierna i brandvarnarna hemma är fulladdade.

LED-mys!

Nu för tiden finns det mycket fina LED-ljus som går på batterier. Ett säkrare alternativ än tända ljus, och nästan lika mysigt.

Kommentera