Saftig äppelkaka med kanel och lingon

Ingredienser

10 bitar

150 g rumsvarmt smör

2 dl råsocker

3 ägg

3 dl vetemjöl

1 1/2 tsk kanel

1 tsk bakpulver

2 stora äpplen (à ca 150 g)

1 1/2 dl lingon (färska eller frysta)

 

Gör så här

Sätt ugnen på 175°C.
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör ytterligare en stund.
Blanda mjöl, kanel och bakpulver. Kärna ur och riv äpplena grovt. Låt skalet vara kvar. Blanda ner mjölblandningen och äppelrivet i smeten, liksom större delen av lingonen.
Bre ut smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter (för 10 bitar). Strö resterande lingon ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är genomgräddad.

Kommentera