Saffran- och apelsincheesecake

Ingredienser

 

Receptet gäller för 14 bitar

Botten:

75 g digestivekex

100 g pepparkaka

85 g Svenskt Smör

1½ msk strösocker

Fyllning:

800 g Färskost naturell

2½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 pkt saffran à 0,5 g

1 msk vetemjöl

2 dl Gräddfil

3 ägg

1 äggula

finrivet skal och saft av ½ apelsiner

 

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 200°. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Mixa kex och pepparkakor, tillsätt socker och rör ihop. Smält smöret i en kastrull och blanda med smulorna. Tryck ut blandningen i formen. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Ta ut och låt botten kallna.

Fyllning:

Vispa färskost, socker, vaniljsocker, saffran, mjöl och gräddfil fluffigt. Vispa i ett ägg i taget, avsluta med äggulan. Rör i apelsinsaft och skal. Häll smeten i formen, sänk värmen till 125° och grädda i 50–60 min. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare ca 1 tim. Låt svalna. Ställ cheesecaken i kylen i minst 6 tim, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt.

Kommentera