PLURA Torpets Glögg & PLURA Torpets Akvavit

 

Att Plura vet hur julmaten ska tillagas vet vi redan genom böcker och tv-program. Julen 2017 tar han steget fullt ut och presenterar även sina egna juldrycker. 

Ingen i Sverige har väl kunnat missa Pluras stora passion för mat och dryck. På sitt oefterhärmliga sätt har han tjusat publiken med en charmigt tillbakalutad stil och en stor kärlek till livets goda. Nu får vi snart chansen att ta med oss en del av Pluras stämningshöjande karaktär in i egna hemmet.

Det är inte bara innehållet i Torpets glögg och Torpets akvavit som bär Pluras personliga signum. Även etiketterna och namnen har personlig betydelse för den folkkäre profilen. På flaskorna syns nämligen det torp som har en alldeles särskild plats i Pluras hjärta. Det är i det huset, ensligt beläget mellan Flen och Katrineholm, Plura firat sina jular sedan han och hans fru övertog det för fyra år sedan.

– Jag har alltid trivts på landet, både som litet barn och som vuxen och det är även där jag helst skriver mina låtar. Dessutom är jag en rastlös person och här finns alltid saker att göra, säger Plura och tillägger att han nyligen faktiskt även tagit över grannhuset.
– Det är ett bra sätt att veta vilka ens grannar är, skrattar han.

Torpet är dessutom en perfekt plats att fira en traditionsenlig jul på. Ni vet en sådan där jul som vi alla drömmer om, med familjen samlad inne i värmen medan vinterkylan breder ut sig utanför fönstren. Naturligtvis är det Plura själv som lagar och serverar de traditionella julrätterna. Redan under hösten börjar han med köttbullarna och senare väntar syltan, pastejen och allt det andra som ryms på ett traditionellt julbord. Under julen 2017 är det alltså inte bara maten som bär Pluras signatur.
– Det blir förstås extra festligt att även kunna servera egen snaps och glögg, säger han.

När det var dags att ta fram glöggen hade Plura ett grundkrav; den fick inte vara för söt. Att tillverka glögg baserad på fruktvin med naturlig syrlighet från bär istället för att göra den på konventionellt vin från druvor visade sig vara en riktig hit. Fruktvinet som ligger som bas i glöggen är gjort på svenska svarta vinbär och lingon.

– Jag gillar stark glögg och ville ha en något lägre sockerhalt. Farsan brukade göra egen och den var alltid ganska stark. Jag valda att lägga Torpets Glögg på 15 %, men vill man ha den starkare än så får man helt enkelt spetsa den själv. Svårare än så behöver det inte vara, säger han.

Torpets akvavit beskriver Plura som en traditionell snaps som alla kan gilla. Med en perfekt balans mellan kummin, anis, fänkål, citrus och i munnen även en behaglig bitterhet är den det självklara tillbehöret till ett dignande julbord.

Både Torpets glögg och Torpets akvavit kommer att serveras på Restaurang Ebenist i Gamla Stan som börjar servera sitt julbord signerat Plura den 20 november. Plura kommer att laga sina favoriter från julbordet, välja musiken – och självklart servera sina två nya dryckesfavoriter.

 

 

Om PLURA Torpets Glögg
Torpets glögg är gjord på svenskt fruktvin baserat på svarta vinbär och lingon. För smakens skull ligger sockerhalten på 150 g/l. Det gör att tonerna av svenska bär och pomerans tydligt kommer fram, samtidigt som alla traditionella julkryddor som kanel, kardemumma, ingefära, kryddnejlika finns där och bidrar till en klassisk glöggupplevelse.

Om PLURA Torpets Akvavit
Torpets akvavit har allt en klassisk snaps ska ha och lite till. Här finns toner av kummin, fänkål, anis, citrus och i smaken kommer också ett uns bitterhet.

Från den 1 november finns både Torpets glögg och Torpets akvavit att beställa på Systembolaget.

Kommentera