Lingon- och mandelmassefyllda vetesnurror

48 stycken

 5 dl mjölk

 50 g jäst

 100 g smält smör

 0.5 tsk salt

 1 dl socker

 14 dl vetemjöl

FYLLNING:

 2 msk rumsvarmt smör

 150 g mandelmassa

 4 dl lingon

PENSLING:

 uppvispat ägg

 2 dl sesamfrön eller pärlsocker

 

Gör så här

Sätt ugnen på 225º

Värm mjölken till 37° (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, smör, salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Jäs övertäckt ca 30 minuter. Tag upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en kaka, ca 25 x 50 cm. Bred 1 msk smör på varje kaka, riv över mandelmassan och strö över lingonen. Rulla ihop från långsidan och skär varje rulle i 24 bitar. Lägg dem med ena snittytan upp i pappersformar och ställ dem på plåtar, 24 stycken per plåt. Jäs övertäckt ca 30 minuter. Pensla bullarna med ägg och strö på sesamfrön eller pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Kommentera