Julklappsleken

Julklappsspelet är ett roligt och fartfyllt inslag på julafton! Allt som behövs är en tärning och julklappar från alla deltagare.

Vad som behövs

1 tärning

Tidtagare (tex äggklocka eller mobiltelefon)

1-3 julklappar per person

Regler

Bestäm hur många paket varje deltagare ska ta med sig om hur mycket de ska kosta. Vanligt är 1-3 paket som kostar 50, 100 eller 200 kr styck. Informera deltagarna i god tid innan.

Här finns tips på paket.

Placera ut er kring ett lagom stort bord. Lägg alla paket i mitten av bordet.

Slå tärningen i tur och ordning. Yngst börjar. Får man en 1:a eller 6:a får man ta ett valfritt paket ur högen. Fortsätt tills paketen är slut.

Ställ tidtagaren på ca 10 minuter. Är man många personer kan man gärna öka tiden något. Tidtagaren ska inte vara synlig för deltagarna.

Slå tärningen i tur och ordning. Äldst börjar. Får man en 1:a eller 6:a får man ta ett paket från valfri spelare.

När tidtagaren ringer öppnar alla sina paket.

Ställ tidtagaren på ca 5 minuter.

Slå tärningen som förut, men den här gången får man ta en öppnad julklapp från någon annan kring bordet om man slår en 1:a eller 6:a.

När tidtagaren ringer är spelet slut. De med mest tur med tärningen kommer nu ha fler paket än de andra.

Variant 1 – Alla får paket

Om man vill att alla ska få minst ett eller lika många paket kan man när spelet är över låta de med för många paket få välja att ge bort ett paket till någon med för få. Fortsätt runt bordet tills alla har minst 1 paket eller lika många.

Varitant 2 – Ge bort paket

Ändra reglerna så att en 1:a betyder att man ska ge bort ett paket till något istället. En 6:a betyder fortfarande att man får ta ett paket från någon.

Varitant 3 – Spela med 2 st tärningar

En lite svårare variant är att spela med 2 st tärningar, då innebär 2 lika siffror att man får ta ett paket istället. Det händer inte lika ofta som i originalet.

Kommentera