Idag är det fredag. Jösses vad veckorna springer iväg.
I dagens lucka har jag tänkte att bjuda er på lite olika och annorlunda recept på det klassiska julköttbullarna.
Något som jag tycker är ett måste på bordet faktiskt. Någon som gör riktigt goda köttbullar är min mormor.
Köttbullar med ansjovis och västerbottensost
8 port
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
500 g nötfärs
400 g fläskfärs
2 rivna gula lökar
5 dl riven västerbottensost
100 g ansjovisfiléer med spad, hackade
1.5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
smör till stekning
Gör så här
Blanda mjölk och ströbröd i en skål. Låt svälla 5 min.Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en jämn smet.
Forma till runda bollar med blöta händer. Hetta upp en stekpanna och stek köttbullarna i smör i omgångar.
Köttbullar med rivna morötter och ingefära
8 port
1.5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1.5 dl ströbröd
500 g nötfärs
400 g fläskfärs
2 ägg
2 små finhackade gula lökar
2 finrivna morötter
1 msk riven färsk ingefära
2 tsk salt
0.5 tsk nymald vitpeppar
20 g smör till stekning
Gör så här
Blanda mjölk, grädde och ströbröd i en skål. Låt svälla 10 min.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en jämn smet.
Forma till små bollar med blöta händer. Hetta upp en stekpanna och stek köttbullarna i smör i omgångar.
Garnera med strimlad morot, granatäppelkärnor och ev koriander.
6 port
Köttbullar med parmaskinka
500 g nötfärs eller kalvfärs
1 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
1 tsk senap
1 ägg
1 kokt, kall potatis, grovriven
3 msk mjölk
1 tsk lökpulver
2 msk rapsolja + 1-2 msk smör till stekning
skivor parmaskinka
Plockade blad av 1 rosmarinkvist
Gör så här
Blanda färs, salt, peppar, senap, ägg, potatis, mjölk och lökpulver. Forma färsen till jämna, fina bullar.
Hetta upp oljan och smöret i en stekpanna. Lägg i köttbullarna, men inte för många åt gången. Skaka pannan så att de blir brynta runt om. Minska sedan värmen och efterstek dem 3–5 min. Ta upp köttbullarna och låt dem kallna. Hit kan du förbereda 1–2 dagar innan.
Linda in ca hälften av köttbullarna i skinka.
Stek de inslagna köttbullarna runtom i en het stekpanna. Tillsätt resten av köttbullarna och rosmarin, låt allt bli genomvarmt, ca 5 min till. Servera med svartvinbärsgelé.
Köttbullar med chèvre
4 port
2.5 dl vispgrädde
4 msk ströbröd
3 msk finhackad gul lök
1 tsk smör
300 g nötfärs
100 g kalvfärs
75 g smulad chèvre
1 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
1 msk smör till stekning
Gör så här
Häll grädden över ströbrödet och låt svälla 10 minuter. Hetta upp smör i en panna och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Blanda ner färsen, löken och osten i ströbrödet. Rör om ordentligt så att osten fördelar sig jämnt. Smaka av med salt och peppar.
Forma med vattensköljda händer bullar av färsen. Bryn smöret i en stekpanna och lägg ner köttbullarna. Skaka och rör hela tiden pannan så får bullarna en fin och rund form. Sänk värmen och låt dem eftersteka under lock, 5-10 minuter.