8 december

 

Idag är det fredag. Jösses vad veckorna springer iväg.

I dagens lucka har jag tänkte att bjuda er på lite olika och annorlunda recept på det klassiska julköttbullarna.

Något som jag tycker är ett måste på bordet faktiskt. Någon som gör riktigt goda köttbullar är min mormor.

 

Köttbullar med ansjovis och västerbottensost

8 port

2 dl mjölk

1 dl ströbröd

500 g nötfärs

400 g fläskfärs

rivna gula lökar

5 dl riven västerbottensost

100 g ansjovisfiléer med spad, hackade

1.5 tsk salt

1 tsk svartpeppar

smör till stekning

Gör så här

Blanda mjölk och ströbröd i en skål. Låt svälla 5 min.Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en jämn smet.

Forma till runda bollar med blöta händer. Hetta upp en stekpanna och stek köttbullarna i smör i omgångar.

 

 

Köttbullar med rivna morötter och ingefära

8 port

1.5 dl mjölk

 1 dl vispgrädde

 1.5 dl ströbröd

 500 g nötfärs

 400 g fläskfärs

 ägg

 små finhackade gula lökar

 finrivna morötter

 1 msk riven färsk ingefära

 2 tsk salt

 0.5 tsk nymald vitpeppar

 20 g smör till stekning

 

Gör så här

Blanda mjölk, grädde och ströbröd i en skål. Låt svälla 10 min.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en jämn smet.
Forma till små bollar med blöta händer. Hetta upp en stekpanna och stek köttbullarna i smör i omgångar.
Garnera med strimlad morot, granatäppelkärnor och ev koriander.

 

 

6 port

Köttbullar med parmaskinka

 500 g nötfärs eller kalvfärs

 1 tsk salt

 0.5 tsk svartpeppar

 1 tsk senap

 ägg

 kokt, kall potatis, grovriven

 3 msk mjölk

 1 tsk lökpulver

 2 msk rapsolja + 1-2 msk smör till stekning

 skivor parmaskinka

 Plockade blad av 1 rosmarinkvist

Gör så här

Blanda färs, salt, peppar, senap, ägg, potatis, mjölk och lökpulver. Forma färsen till jämna, fina bullar.

Hetta upp oljan och smöret i en stekpanna. Lägg i köttbullarna, men inte för många åt gången. Skaka pannan så att de blir brynta runt om. Minska sedan värmen och efterstek dem 3–5 min. Ta upp köttbullarna och låt dem kallna. Hit kan du förbereda 1–2 dagar innan.

Linda in ca hälften av köttbullarna i skinka.

Stek de inslagna köttbullarna runtom i en het stekpanna. Tillsätt resten av köttbullarna och rosmarin, låt allt bli genomvarmt, ca 5 min till. Servera med svartvinbärsgelé.

 

Köttbullar med chèvre

4 port

2.5 dl vispgrädde

 4 msk ströbröd

 3 msk finhackad gul lök

 1 tsk smör

 300 g nötfärs

 100 g kalvfärs

 75 g smulad chèvre

 1 tsk salt

 1 krm nymalen vitpeppar

 1 msk smör till stekning

Gör så här

Häll grädden över ströbrödet och låt svälla 10 minuter. Hetta upp smör i en panna och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Blanda ner färsen, löken och osten i ströbrödet. Rör om ordentligt så att osten fördelar sig jämnt. Smaka av med salt och peppar.

Forma med vattensköljda händer bullar av färsen. Bryn smöret i en stekpanna och lägg ner köttbullarna. Skaka och rör hela tiden pannan så får bullarna en fin och rund form. Sänk värmen och låt dem eftersteka under lock, 5-10 minuter.

Kommentera