6 december

Dagens lucka innehåller julklappstips. Detta är för dig som vill ge bort lite mer personligare julklappar.

Här får du fyra tips på saker som är enkla och roliga att ge bort i julklapp till någon som kanske har allt.

 

Browniemix i glasburk

Recept att skicka med burken

150 g smält smör
3 stora ägg
4 msk starkt kaffe
1 tsk vaniljextrakt

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Smörj en ugnsform. Häll burkens innehåll i en stor skål och blanda väl.

3. Smält smöret och låt det svalna något.

4. Blanda de torra ingredienserna med det smälta smöret, ägg, kaffeoch vaniljextrakt. Vispa till en jämn smet.

5. Häll smeten i den förberedda formen och grädda 25-30 minuter.

 

Julig nötblandning

 

Till 3,5 dl

1 dl valnötter
1 dl solrosfrön
1 dl osaltade cashewnötter
1 dl hasselnötter
1 dl pumpakärnor
1 dl  russin
1 dl kokosflingor
0,5 dl glögg
2 krm salt

Tillagning
1. Blanda nötter och ­russin.
2. Hetta upp en torr stekpanna. Tillsätt nötblandning, glögg och lite salt. Sänk värmen något så att nötterna inte bränns vid. Rör om tills vätskan torkat in.
3. Låt svalna. Förvara i tättslutande kärl.

 

Personlig te-blandning

svart te

torkade ätbara blommor ex blåklint, ringblomma, ros

torkad frukt, ex mango

Så här gör du

Gör en blandning och smaka av. Fyll en burk och fäst ett snyggt band, eller sy egna te-påsar. Vi har dessutom fäst små citat på påsarna.

 

 

Apelsincurd med saffran

Ingredienser

Receptet gäller för 6 dl

2 apelsiner

1 citron

2½ dl strösocker

½ pkt saffran à 0,5 g

3 ägg

125 g Arla® Svenskt Smör

 

Gör så här:

Skala 1 apelsin och 1/2 citron med potatisskalare och strimla skalen. Pressa saften ur all frukt. Blanda fruktskal, 2 dl fruktsaft, socker, saffran och ägg i en kastrull.

Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknar, den får inte koka för då kan den skära sig. Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret i små bitar.

Häll krämen i 2 glasburkar och låt stelna i kylen. Hållbar i kylen ca 1 vecka. Går att frysa.

Kommentera