Fredag igen. Jösses vad veckorna går fort. Tiden och dagarna bara springer iväg. Nu är det bara 9 dagar kvar till julafton.
I dagens lucka tänkte jag ge er ett recept på något som är riktigt gott.
Nämligen Äggost!!
Äggost eller bohuslänsk äggost är en svensk maträtt.
Äggosten är typisk för Bohuslän och enligt traditionen tillhörde den kalasmaten eller förningsrätterna. Förr i tiden vid stora högtider kom släkt och vänner kvällen före och lämnade förning. Äggosten serverades då som mellanrätt eller som pålägg och lämpliga tillbehör ansågs vara ansjovis och sill. Numera används den som en efterrätt som serveras tillsammans med någon slags sylt.
Ingredienser
Receptet gäller för 10 port
2 liter lantmjölk
3 dl vispgrädde
10 ägg
6 dl gräddfil
2 msk strösocker
Till servering:
2 dl Vispgrädde
250 g björnbär
Gör så här
Blanda mjölk och grädde i en kastrull. Värm det till kokpunkten. Vispa ihop ägg och gräddfil. Rör ner det i mjölken. Låt sjuda under omrörning tills massan skär sig, 3–5 min. Ta kastrullen från värmen. Låt stå i 15 min. Varva ostmassa och socker i äggostform eller durkslag. Låt rinna av i kyl över natten. Stjälp upp på ett fat och garnera med björnbär.
Serveringsförslag:
Servera med sylt och vispad grädde.